Статті

Кислоти в складі косметичних засобів як джерело вічної молодості

Якщо ви прагнете більш молодої, гладкої та рівної шкіри, можливо, у пошуках ідеального засобу, ви чули про кислоти та косметичні продукти з їхнім вмістом.

Але що це таке, адже звучить досить моторошно — «кислоти для обличчя»?
Вважайте цю статтю своєю шпаргалкою щодо всіх запитань про кислоти, де ви нарешті дізнаєтеся якими вони бувають та чим відрізняються.

Зміст
1.

Ну що ж, почнімо з полігідроксикислоти — PHA

2.

Друга кислота, яку ми розглянемо, — це альфа-гідроксикислота (AHA). Що вона собою являє та чим же відрізняється від полігідроксикислоти?

3.

Якими бувають кислоти AHA?

4.

Третьою ми виділили бета-гідроксикислоту (BHA). Що про неї відомо? 

5.

Окрім трьох основних груп вищеперерахованих кислот, хотілося б ще виділити ряд важливих компонентів у складі косметичних продуктів

6.

Усі ми пам’ятаємо ще з раннього дитинства про аскорбінову кислоту і багато хто був любителем кислих кульок «аскорбінок». Але застосування аскорбінової кислоти не обмежилося пероральним прийманням, адже вона також є відмінним інгредієнтом у складі косметичних засобів.

7.

Що нам відомо про «хіральність», а саме про цей термін, застосований до кислот? 

Усі кислоти можна поділити на 3 основні групи: полігідроксикислота (PHA), альфа-гідроксикислота (AHA) та бета-гідроксикислота (BHA).

Ну що ж, почнімо з полігідроксикислоти — PHA

Полигідроксикислота (PHA) заявила про себе у світі хімічних відлущувальних засобів, як найбільш м’яка. Є серйозні дослідження, що підтверджують її користь. Шукайте PHA, такі як: глюконолактон і лактобіонова кислота, обидва з яких обіцяють дбайливе ставлення до шкіри через молекулярний розмір і структуру. PHA також можуть давати антиоксидантну дію та потенційно підвищувати поверхневу міцність шкіри. Однак, дослідження не показують, що PHA перевершують аналоги — AHA і BHA, проте це відмінний варіант, якщо ваша шкіра не «приймає» інші хімічні ексфоліанти. PHA підходить власницям навіть найбільш чутливої шкіри, додатково зволожує та делікатно відлущує.

Ви знайдете PHA в таких продуктах по догляду за шкірою, як:

Друга кислота, яку ми розглянемо, — це альфа-гідроксикислота (AHA). Що вона собою являє та чим же відрізняється від полігідроксикислоти?

Альфа-гідроксикислоти, вони ж AHA кислоти  — це клас натуральних і синтетичних компонентів, що містять такі кислоти, як:

  • Гліколева

  • Молочна

  • Яблучна

  • Винна

  • Мигдальна 

  • Лимонна

Усі вони ефективні для відлущення шкіри, За правильно складеної формули, тобто в межах коректного діапазону pH, вони здатні відлущити ороговілі ділянки, завдяки чому шкіра стає свіжою, гладкою, зволоженою та більш пружною. Якщо ви хочете виглядати молодшим, вам слід задуматися про додавання засобів з альфа-гідроксикислотами в свій щоденний догляд.

Якими бувають кислоти AHA?

У спектрі всіх AHA  в косметології виділяється гліколева кислота, відома як «золотий» компонент, адже є найбільш вивченою.

Що виділяє її із сірої маси, так це властивість проникати через епідерміс, щоб оголити красиву шкіру. Крім того, гліколева кислота в косметиці зволожує та «вчить» шкіру утримувати вологу. Як самостійний компонент або в команді з альфа-гідроксикислотами, покращує зовнішній вигляд, надає пружність та пом'якшує, за концентрації від 5 %.

Зважаючи на всі вищеперераховані переваги застосування гліколевої кислоти, вона, як і будь-який інший компонент, може давати протилежну дію, це може бути як індивідуальна непереносність інгредієнта, так і гіперчутливість до глюконату.

Варто дбайливо та обережно вибирати кислоти у свій домашній догляд та враховувати всілякі нюанси, адже це наша шкіра та нам необхідно її берегти.
Так, відомо, що пілінги з гліколевою кислотою протипоказані при контактному дерматиті. Гліколева кислота також протипоказана чутливій шкірі. А обов’язковою умовою застосування засобів з гліколевою кислотою у складі є використання сонцезахисних продуктів з фактором захисту SPF 30+, адже гліколева кислота підвищує чутливість шкіри до ультрафіолетових променів, що призводить до передчасного старіння шкіри. 

Ви знайдете гліколеву кислоту в таких продуктах для догляду за шкірою, як:

Молочна кислота універсальніша та підходить власницям всіх типів шкіри.
Вона має частинки більшого розміру, що зменшує її здатність проникати через зовнішні шари шкіри.

Концентрація цієї кислоти у 2 % дає зволоження, а при концентрації 5-10 % молочна кислота виступає в ролі відлущувального засобу. Молочна кислота чудово підійде власникам чутливої ​​шкіри. Завдяки своїй нативності, нестабілізована молочна кислота краще сприймається. Більш того, наша шкіра більш прихильна саме до молочної кислоти, ніж до інших кислот і досить добре її «приймає».

Товари, які рекомендуємо зі вмістом молочної кислоти:

Яблучна кислота як AHA,  здатна відлущувати ороговілі шари шкіри, а також може мати антиоксидантні властивості. У концентрації від 1 % до 2 %, яблучна кислота може бути гарним допоміжним засобом, якщо її включити до складу ексфоліанту. Яблучна кислота, у команді з гліколевою та молочною, дає гарне багаторівневе відлущування.

Яблучна кислота підходить як для догляду за сухою, так і жирною шкірою, вона здатна відновлювати ліпідний шар і надавати протизапальний ефект. Ба більше, вона стане незамінним помічником для власниць шкіри з гіперпігментацією та небажаним фотостарінням. Підійде навіть для тих, хто бореться з куперозом. Тож ми можемо з упевненістю сказати, що яблучна кислота сумісна з усіма типами шкіри, крім надмірного запального процесу.

COSMEDIX Антивікова сироватка з вмістом гідроксикислот та ретинолу:
Define - L-молочна кислота 5 %, L-винна кислота 1 %, L-яблучна кислота 1 %, AGP комплекс;

COSMEDIX Антивікова сироватка з трьома типами гідроксикислот:
Defy - L-молочна кислота 5 %, L-винна кислота 1 %, L-яблучна кислота 1 %.

HoliFrog Мультикислотна маска Kosi Multi-Acid Mask:
10% Мигдальна, молочна та яблучна кислоти, 8% PHA-кислот, 2% BHA-кислоти.

Винна кислота, своєю чергою, міститься у винограді (і, отже, у червоному вині), але, так само як і всі кислоти виробляється синтетично для кращої стабілізації. Винна кислота добре поводиться, як активний інгредієнт в антивікових косметичних продуктах. Косметичні продукти з винною кислотою у складі, відмінно підходять власникам зів’ялої, сухої та зневодненої шкіри.

Лимонна кислота у вищих концентраціях (близько 10 % і вище) може відлущувати шкіру, але вважається більш подразнювальним компонентом через її нижчий і сенсибілізувальний шкіру pH — 2,2. Лимонна кислота може спричинити легкі побічні ефекти, такі як почервоніння та лущення, а також поколювання при нанесенні. Та вона добре сумісна з усіма типами шкіри.

Мигдальна кислота — це найбільший AHA, що має повільніше проникнення в шкіру, а отже робить її чудовим компонентом для чутливої ​​шкіри. Відомо, що мигдальна кислота може спонукати шкіру виробляти більше себуму, що не дуже хороша новина для жирної чи схильної до висипань шкіри. Одночасно це робить її корисною для власниць сухої шкіри.

Фруктова кислота для обличчя, вона ж — AHA, вже давно використовується в догляді за шкірою. Ще навіть єгиптяни використовували її для омолоджування.

Третьою ми виділили бета-гідроксикислоту (BHA). Що про неї відомо? 

Бета-гідроксикислота (також відома як BHA), яскравий представник — саліцилова кислота, виступає як багатофункціональний компонент, який десятиліттями використовувався для догляду за шкірою, адже він неймовірно ефективний.

BHA кислоти найкраще підходять нормальній, жирній, комбінованій шкірі з висипаннями, нерівностями та тим, у кого є проблема закоркованих пор чи сліди постакне.

Саліцилова кислота в косметології унікальна, тому що вона не тільки послаблює зв'язки між змертвілою шкірою на поверхні, але й глибоко в порах, де клітини змішуються з себумом та забрудненнями та потрапляють у пастку під поверхнею. Якщо не зупинити цей процес, всі ці накопичення призведуть до тьмяної, грубої шкіри та закоркованих пор, що створює ґрунт для чорних цяток та спонтанного крику з ванної перед важливим заходом – «О ні, прищ!».

Саліцилова кислота — це вірний і надійний друг жирної та проблемної шкіри, вона ефективно допомагає у боротьбі з висипаннями та позитивно впливає на вугровий висип. Але важливо враховувати концентрацію використання кислоти, доповнивши свій догляд компонентами, що компенсують, для того, щоб не витончити та не пересушити шкіру. Адже в міру того, як шкіра стає сухішою, вона може реагувати негативно та виробляти більше себуму. 

Саліцилова кислота — це золотий стандарт для жирної та проблемної шкіри! Але все ж таки, ми рекомендуємо спробувати застосування цієї кислоти, саме для вашої шкіри, протягом декількох місяців, щоб побачити реакцію, і в разі пересихання шкіри, компенсувати цей момент іншими засобами, наприклад засоби з пробіотиками, які відновлюють мікробіом нашої шкіри.

Варто комплексно підходити до домашнього догляду, і незалежно від вашого типу шкіри, вводити зволожувальні засоби у звичайну рутину. Завжди користуйтеся сонцезахисним кремом і вибирайте засоби з правильно побудованою формулою.

Ви знайдете саліцилову кислоту в таких продуктах для догляду за шкірою як:

Окрім трьох основних груп вищеперерахованих кислот, хотілося б ще виділити ряд важливих компонентів у складі косметичних продуктів

Популярність гіалуронової кислоти не марна, адже це — глікозаміноглікан, химерна назва життєво важливої ​​природної речовини, що підтримує молодість шкіри.

З віком і за впливу сонячних променів на нашу шкіру запас гіалуронової кислоти зменшується, і шкіра не здатна відновлювати необхідну кількість вологи самостійно. Гіалуронова кислота як інгредієнт у складі косметичних засобів може виступати в ролі «препарату поповнення».

Гіалуронова кислота має відновлювальні властивості та може підвищувати вміст вологи в шкірі.

Хочете більше? 

Це також заспокійливий для шкіри антиоксидант! Усі типи шкіри можуть отримати користь від гіалуронової кислоти, а також від її солевої форми — гіалуроната натрію. Заснована на науці магія, полягає у здатності поповнювати запаси вологи. Один грам (або 0,03 унції) гіалуронової кислоти може містити до 6 літрів води. Поговоримо про ще більш неймовірне! Що вражає ще більше, так це те, що гіалуронова кислота може робити це зі шкірою, не нахиляючи чашу терезів і не перенасичуючи її вологою.

Ви знайдете гіалуронову кислоту в багатьох продуктах:

Усі ми пам’ятаємо ще з раннього дитинства про аскорбінову кислоту і багато хто був любителем кислих кульок «аскорбінок». Але застосування аскорбінової кислоти не обмежилося пероральним прийманням, адже вона також є відмінним інгредієнтом у складі косметичних засобів.

Аскорбінова кислота, як одна з назв чистого вітаміну С, інгредієнта, який природним чином зустрічається в нашій шкіри та багатьох харчових продуктах. Ця супер зірка, завдяки своїм доведеним антиоксидантним властивостям допомагає захистити шкіру від впливу довкілля, зокрема від забруднень. Завдяки похідним, таким як: аскорбілглюкозид, тетрагексилдецил аскорбат, хірально відкоригована форма аскорбінової кислоти (L-аскорбінова кислота), ваша шкіра стане більш гладкою та пружною, зникнуть ознаки старіння, нерівний тон та тьмяність. Найбільш стабільною формою аскорбінової кислоти є порошок.

Ви знайдете аскорбінову кислоту в таких продуктах для догляду за шкірою як:

Що нам відомо про «хіральність», а саме про цей термін, застосований до кислот? 

У складі активних компонентів у косметичних засобах, зустрічається видозмінена форма кислот, а саме хірально відкоригована. Простими словами, хірально відкориговані молекули кислот — це видозмінені кислоти, з меншою ймовірністю подразнення та високою ефективністю при зовнішньому застосуванні.

Вчені виявили, що молекулами можна керувати, щоб вони містили тільки ту частину, яка позитивно взаємодіє з нашою шкірою. Так, інгредієнти коригуються (чи очищаються) за хіральністю. З хірально правильними інгредієнтами, косметичні продукти забезпечать кращий, сильніший та ефективніший результат з мінімальним подразненням чи побічними реакціями. Зокрема, у бренда COSMEDIX хіральність є однією з сильних сторін складів.

21 століття зупиняє час, адже розвиток технологій, польоти в космос, відкриття нових формул і навіть популярність кислот, дають нам можливості залишатися молодими, здоровими та любити себе ще більше, день у день. Дуже сподіваємося, що наша «шпаргалка» стане корисною для вас, при виборі оптимального та максимально комфортного косметичного продукту для догляду за шкірою, з настільки популярними та ефективними кислотами.

Опубліковано в

Журнал

Дата створення

2/02/2024