Статті

Пігментація: що це таке та як з цим боротися

пігментація

Чому на шкірі з’являються пігментні плями?
Що робити з пігментацією та які засоби варто додати до своєї б’юті-рутини

Зміст
1.

Види пігментації

2.

Причини виникнення пігментації

3.

Вплив сонця

4.

Гормони

5.

Вік

6.

Пошкодження та запалення

7.

Як боротися з пігментацією

8.

Перелік інгредієнтів, які допомагають освітлити шкіру:

9.

Перелік засобів

10.

Очищення:

11.

Тонізація:

12.

Сироватки:

13.

Креми:

14.

Маски-ексфоліанти:

Колір шкіри людини зазвичай визначається її фототипом і тим, як часто вона засмагає та загалом скільки перебуває на сонці. Контролює колір і захищає шкіру від ультрафіолетових променів природний пігмент — меланін. Він же може зумовлювати пігментацію. 

Пігментація: що це таке та як з цим боротися (Фото-2)

Пігментація буває вродженою, як-от веснянки, а буває набута. І якщо вроджена часто  додає обличчю особливого шарму та є красивою родзинкою в зовнішності, то набута може викликати дискомфорт та вважатися косметичним недоліком.

У цій статті розбираємося детальніше, що таке пігментація та як її позбутися. 

Види пігментації

— Пігментні плями
Темні коричневі плями, що виникають зазвичай на обличчі та руках або інших ділянках тіла, що часто піддаються впливу сонця.

— Мелазма
Найчастіше трапляється в жінок, її ще називають «маскою вагітності». Це велика кількість темних плям з локалізацією на щоках, лобі, над верхньою губою тощо. 

— Постзапальна гіперпігментація
Плями або ділянки потемнілої шкіри, що з'являються після запальних захворювань шкіри, наприклад як акне чи екзема.

Причини виникнення пігментації

Єдиною причиною виникнення пігментації є збільшення кількості меланіну. А от спровокувати його збільшення може низка факторів. Основними з них є перебування на сонці, гормональні впливи, вік та пошкодження або запалення шкіри. Розглянемо детальніше:

Вплив сонця

Саме УФ-промені запускають в організмі вироблення меланіну і є причиною гіперпігментації номер один. Меланін — це природний захист шкіри від впливу УФ-променів. А також він має антиоксидантну дію, допомагає боротися зі стресом, покращує настрій та самопочуття. Словом, дуже необхідний елемент в нашому організмі. Та якщо ми надто довго перебуваємо на сонці та не використовуємо при цьому сонцезахисні засоби  — кількість меланоцитів, клітин, що синтезують меланін, збільшується та вони починають постійно виділяти велику кількість меланіну. У такому разі порушуються міжклітинні взаємодії, меланін накопичується в певних ділянках та утворює пігментні плями. Плюс до всього ми ще й отримуємо передчасне старіння.

Гормони

Гормональний вплив є основною причиною особливого виду гіперпігментації, відомого як мелазма. Найбільше вона поширена серед жінок: жіночі статеві гормони естроген і прогестерон стимулюють надмірне вироблення меланіну, коли шкіра перебуває під впливом сонця. Часто зустрічається під час вагітності, але також спровокувати появу може й гормональне лікування.

Вік

Зі старінням шкіри кількість меланоцитів зменшується, але ті, що залишилися, збільшуються в розмірах, а їхній розподіл стає більш сфокусованим. Тому в людей старше 40 років є вищий ризик отримати гіперпігментацію.

Пошкодження та запалення

Опіки, синці, акне, висипання, атопічний дерматит — усе це травмує шкіру та призвести до надмірного вироблення меланіну, а отже й появи темних плям. Ви часто могли й самі помічати, що після загоєння шкіра стає темнішою.

Пігментація: що це таке та як з цим боротися (Фото-3)

Як боротися з пігментацією

Найкраща профілактика — запобігання. Тож найперше, що ви можете зробити – це регулярно захищати шкіру від дії сонячних променів. Сонцезахисний засіб має стати найкращим другом впродовж всього року, адже сонце може впливати на шкіру навіть у похмурі дні та взимку. Тут важливо стежити за індексом УФ: від 0-2 він вважається безпечним, далі — без захисту не обійтися.

Якщо ж пігментні плями вже з’явилися, усунути їх допоможе правильно підібрана косметика з ефективними освітлювальними активами в складі. Та перш ніж перейдемо до інгредієнтів і засобів, зробимо коротенький дисклеймер — гіперпігментація нешкідлива. Тож її усунення це найперше косметична проблема.

Пігментація: що це таке та як з цим боротися (Фото-4)

Перелік інгредієнтів, які допомагають освітлити шкіру:

Вітамін С
Може зв'язуватися з меланіном, зменшуючи його вироблення та усуваючи гіперпігментацію. 

Ретинол
Ретиноїди застосовуються місцево для лікування акне, фотостаріння та гіперпігментації. Третиноїн посилює регенерацію шкіри, «подрібнюючи» пігментні гранули. 

Гідрохінон
Вважається одним з найкращих і найпотужніших освітлювачів. Гідрохінон зменшує кількість меланоцитів. А менша кількість меланоцитів означає, що організм виробляє менше меланіну в обробленій ділянці. 

Ніацинамід
Форма вітаміну B3, яка перешкоджає перенесенню меланосом у клітини шкіри. Популярний інгредієнт, що часто входить до складу засобів для освітлення шкіри.

Арбутин
Його отримують з листя журавлини, чорниці та мучниці. Арбутин діє шляхом пригнічування активності тирозинази (це тип ферменту, який контролює швидкість вироблення меланіну).  

Екстракт шовковиці
Листя шовковиці — м'який природний освітлювач. Шовковиця запобігає надлишковому синтезу меланіну та зменшує вже видимі плями. Що важливо: практично не викликає подразнення.

Азелаїнова кислота
Цю природну дикарбонову кислоту отримують з ліпофільних дріжджів під назвою pityrosporum ovale. Працює так само, як і арбутин — пригнічує активність тиронази. 

Гліколева кислота
Це альфа-гідроксикислота (AHA), яку отримують з цукрової тростини. У низьких концентраціях гліколева кислота викликає відлущення пігментованих клітин шкіри. Також приблизно від 30 до 70 відсотків гліколевої кислоти може посилити проникнення інших відбілювачів шкіри, таких як гідрохінон.

Койєва кислота
Пригнічує тирозиназу і міститься у грибку Aspergillus oryzae. Використовується як засіб для освітлення шкіри в концентраціях від одного до чотирьох відсотків.

Натуральні соєві боби
Містять ферменти, які зменшують передачу меланіну. Соя вже давно довела свою ефективність і безпечність.

Перелік засобів

При виборі косметичних продуктів важливо розуміти, що шкіра з пігментацією може бути різною: сухою, жирною чи комбінованою, і цей факт необхідно враховувати. Тобто насамперед ми дивимося на тип шкіри та її стан і вже потім залежно від цього грамотно комбінуємо засоби. Щоб позбутися темних плям не обов'язково мати кислоти чи освітлювальні компоненти в кожному кроці рутини, але водночас лише один тонік чи гель для очищення теж не зроблять великих змін. Тому ми радимо перш, ніж купувати щось звертатися до наших консультантів, які допоможуть сформувати максимально ефективну рутину.

Очищення:

COSMEDIX Purity Clean — концентрований відлущувальний засіб для глибокого очищення шкіри. У складі L-молочна кислота (5 %), олія чайного дерева, олія м’тяи перцевої та ефірна олія лаванди, які сприяють регенерації клітин і гарно працюють з тоном шкіри.

— 111Skin Vitamin C Brightening Cleanser — освітлювальний засіб для очищення з вітаміном C. У складі також пептидний комплекс мікроводоростей, що знижує активність тирозинази та зменшує темні плями.

— Holifrog Shasta — очищувальний засіб з AHA-кислотами. Просто знахідка для жирної проблемної шкіри з пігментацією. У складі поєднуються кілька різних кислот, які допомагають відлущувати шкіру та вирівнювати тон

— Circadia Amandola Milk Cleanser — мигдальне молочко для очищення. Завдяки молочній та мигдальній кислотам засіб делікатно відлущує ороговілий шар і стимулює клітинне оновлення. Альфа-гідроксикислоти з інгібуючими тирозиназними властивостями також забезпечують профілактичну дію повторній появі пігментації та вирівнюють контур обличчя.

— Phyto-C Soothing Cleanser — гель для вмивання. Якісно відлущує, очищує, вирівнює тон і рельєф. Підходить всім типам шкіри, зокрема гіперчутливій та схильній до акне.

— DCL C Scape Enzymatic Gel Cleanser — ензимний гелевий очисник для всіх типів шкіри. Натуральні ензими в складі допомагають відлущувати та розчиняти мертві клітини шкіри, розкорковують пори та вирівнюють мікрорельєф шкіри.

Тонізація:

— Circadia Licorice & Bearberry Brightening Mist — спрей для обличчя з екстрактами солодки та мучниці, які ефективно освітлюють шкіру, зменшують прояв пігментації, вирівнюють тон та надають шкірі природного сяйва.

— PSA HEROINE Glow Toner — тонік з мигдальною кислотою. У складі 6 % мигдальної та молочної кислоти, ніацинамід і рослинні екстракти, що забезпечують потужну підтримку в боротьбі з ознаками акне, тьмяним тоном, небажаною пігментацією та іншими естетичними недоліками.

— Phyto-C Balancing Toner — завдяки комплексу кислот у складі (лимонна, гліколева, молочна) тонік очищає та звужує пори, усуває омертвілі клітини, вирівнює та пожвавлює тон шкіри.

— Bravura London Ginseng Toner — делікатний кислотний тонер з гліколевою кислотою 5 % та екстрактом женьшеню. Гліколева кислота прискорює оновлення рогового шару та зменшує прояви пігментації, а женьшень підтримує необхідний рівень зволоження.

Пігментація: що це таке та як з цим боротися (Фото-5)

Сироватки:

COSMEDIX Simply Brilliant — унікальна формула забезпечує чудові результати з 10 специфічними для шкіри освітлювальними інгредієнтами, які ефективно освітлюють пігментні плями, вирівнюють текстуру шкіри, сприяють запобіганню появи нової пігментації без використання гідрохінону та арбутину (які можуть подразнювати). У складі також кислоти, що допомагають освітлювальним компонентам проникати глибше.

COSMEDIX X-Cell+ — освітлювальна та стимулювальна сироватка LG-Retinex (мікрокапсульованим комплексом ретинолу). Містить потужні антиоксиданти та рослинні екстракти, які м'яко відлущують шкіру та забезпечують світліший, яскравіший, більш тонізований вигляд та стан. У складі також вітамін С, ніацинамід і екстракт солодки, які допомагають зменшити пігментацію.
Важливо: новачкам не підійде. Краще почати з Simply Brilliant, а вже потім поступово вводити X-Cell+.

— Dermalogica PowerBright Dark Spot Serum — активна сироватка для освітлення і проти пігментації. Створена з використанням високотехнологічних інгредієнтів, вона помітно усуває пігментні плями всього за кілька днів, а з часом можна помітити більш видимий результат — гладку шкіру та рівний тон.

— Dr. Barbara Sturm Brightening Serum — зволожувальна освітлювальна сироватка. Екстракт паростків крес-салату добре пригнічує вироблення меланіну та ліпофуцину, що допомагає боротися з темними та жовтими плямами на обличчі. Вирівнює тон шкірного покриву та поступово зводить до мінімуму видимі ознаки пігментації.

— Allies of Skin Tranexamic & Arbutin Advanced Brightening Serum — якщо потрібне освітлення шкіри, але без відлущення — цей варіант те, що треба. Збагачена грибним комплексом з рейші та шиїтаке сироватка надає шкірі сяйва зсередини і одночасно зміцнює її в довгостроковій перспективі. Формулу засобу доповнює ніацинамід, транексамова кислота, альфа-арбутин та шість освітлювальних компонентів.

— iS Clinical Brightening Serum — суперефективно ліквідує прояви пігментації та постакне. Формула засобу концентрується на всіх можливих механізмах, які борються з пігментацією. Перешкоджає потемнінню плям, забезпечує контрольоване відлущування та м'яко оновлює шкіру, не викликаючи запалення.

— Allies of Skin Mandelic Pigmentation Corrector Night Serum — нічна сироватка з 11 % мигдальною, молочною та саліциловою кислотою, 1 % бакучіолом та 8 освітлюючими компонентами. Бакучіол є альтернативою ретинолу,  а кислоти прискорюють оновлення клітин, відлущують та освітлюють пігментацію. Підходить для всіх типів шкіри.

— Phyto-C Phyto Gel —  засіб для усунення пігментації чутливої ​​та жирної проблемної шкіри. У складі альфа-арбутин і койєва кислота, що блокують вироблення меланіну, освітлюють уже наявні пігментні плями і не дають утворюватися новим.

— DCL AHA Lightening Gel — освітлюювальний нічний засіб з 2 % гідрохіноном, коєвою кислотою та гліколевою кислотою. Значно зменшує появу пігментних плям, сонячних плям, веснянок, меланодермії, рубців, рубців від вугрової висипки і гіперпігментації, запобігаючи появі нових плям.

— Circadia Bright White Serum — сироватка для освітлення шкіри з антиоксидантами. Ефективна дія пов'язана з наявністю у складі активних компонентів, таких як вітамін С та ресвератрол, дія яких спрямована на максимальне освітлення шкіри, зменшення пігментних плям та зниження кількості меланіну в епідермісі.

— DCL Skin Brightening Complexion Treatment — відлущувальні компоненти в складі усувають гіперпігментацію, а натуральні екстракти пригнічують вироблення меланіну та запобігають появі нових темних плям.

Креми:

— iS Clinical Brightening Complex — освітлювальний крем для обличчя. Формула продукту створена так, щоб впливати не на один або два, а на всі п'ять механізмів пригнічення пігментації. Крем блокує зв'язок між меланоцитами та кератиноцитами, зменшує вироблення меланіну, інгібуючи тирозиназу, ексфолює, знижує запалення та забезпечує антиоксидантний захист.

— RejudiCare Illumin — під впливом продукту шкіра оживає та стає більш рівною, ніжною та привабливою. Колір помітно покращується. У складі ніацинамід, альфа-арбутин і гліколева кислота.

— Dr. Barbara Sturm Brightening Lotion — засіб вирівнює тон і поступово зводить до мінімуму видимі ознаки пігментації. У складі екстракт крес-салату, який освітлює шкіру, гіалуронова кислота, що зволожує, екстракт женьшеню — захищає від вільних радикалів та вітамін Е — сприяє оновленню клітин.

— Dermalogica PowerBright Overnight Cream — нічний крем для рівного тону та сяйва. Ніацинамід і гексілрезорцин у комбінації з біоактивною формою вітаміну С допомагають значно ефективно знизити появу темних плям. Крім того, крем розгладжує та зменшує появу дрібних зморшок.

— PSA Silver Lining Dioic & Willowherb Clarifying Cream — освітлювальний крем на щодень. Містить 4 % дієвої кислоти, Willowherb комплекс, 1 % цинку PCA та срібло. Мінімізує появу висипів та темних плям, пом'якшує та заспокоює почервоніння, допомагає запобігти ймовірності появи плям у майбутньому.

— RejudiCare Fade HQ — засіб містить потужну порцію активних інгредієнтів. Йому під силу впоратися із сонячною та віковою пігментацією, ластовинням, післязапальною пігментацією, хронічною мелазмою. Перед покупкою обов’язково проконсультуйтеся з нашими експертами.

— Thalgo Brightening Cream — ідеально підійде для шкіри, яка має вікові зміни та пігментні плями. Засіб коригує пігментацію, вирівнює колір обличчя, відновлює природне сяйво та прискорює регенерацію тканин.

— Circadia White Veil Brightener —  завдяки інноваційній комбінації таких інгредієнтів, як ніацинамід, арбутин та стабілізована форма вітаміну С, продукт пригнічує вироблення тирозинази та освітлює пігментні плями. Текстура легка та ніжна.

Маски-ексфоліанти:

— DCL Multi-Action Penta Peel — це продукт-бестселер, який вже отримав багато нагород. М'яко відновлює та забезпечує делікатну ексфоліацію навіть найчутливішій шкірі. Покращує текстуру, розгладжує тонкі лінії і зморшки, освітлює та вирівнює колір.

— Holifrog Kosi — мультикислотна маска, що відновлює та омолоджує. Проте це не просто засіб для відлущення, формула призначена, щоб буквально перезарядити шкіру. У складі також глюкозамін, який ще більше освітлює шкіру та зводить до мінімуму гіперпігментацію.

— La Van De Carboxytherapy — інноваційний безін’єкційний метод омолодження епідермісу, заснований на властивостях двоокису вуглецю. Зміцнює шкіру, усуває ознаки фотостаріння, зменшує зморшки, сліди постакне, освітлює пігментації.

— PSA LIGHT UP Brightening Mask — суперкомфортний догляд всього за 5 хвилин повертає тьмяній шкірі сяйво та яскравість, пожвавлює та вирівнює тон, допомагає усунути небажану пігментацію (зокрема постзапальну).

— COSMEDIX Pure Enzymes —  маска з журавлиною. Дуже дбайливо відлущує, оновлює, вирівнює загальний тон, мінімізує появу постакне та пігментних плям. Можна застосовувати кількома способами для регулювання інтенсивності ефекту.

— iS Clinical Active Peel System —  це клінічно вдосконалений, швидкодіючий та делікатний домашній догляд. Складається з двоетапної процедури, призначеної для оновлення та полірування шкіри, забезпечення зволоження, омолодження та антиоксидантного захисту.

— Bravura London Glycolic Acid 10% Peel —  ексфоліант з гліколевою кислотою 10 %, який підійде для жирної шкіри, схильної до акне, а також для шкіри з темними плямами. За регулярного використання поверхня шкіри стає оновленою та гладкою, більш пружною, еластичною, зникає пігментація, застійні плями, тонкі зморшки, невеликі рубці.

Пігментація: що це таке та як з цим боротися (Фото-6)
Опубліковано в

Журнал

Дата створення

3/03/2023